Tradycyjna kuchnia węgierska – poznaj tajniki jej smaków!

6 lutego 2020
[Głosów: 2   Average: 5/5]

Z czym kojarzy się kuchnia węgierska? Ostra papryką i gulaszami? Słusznie! Jednak nie każdy wie, że na stołach królują także ryby oraz słodkie naleśniki i strucla. Dawniej dania serwowano w czardach przy rytmie cygańskiej muzyki. Zyskały one niesamowitą popularność na całym świecie. Czy wiecie, jak w prawidłowy sposób przyrządzić tradycyjne dania kuchni węgierskiej?

Co warto wiedzieć o kuchni węgierskiej?

Kuchnia węgierska stanowi swoiste połączenie prostej kuchni rolników i pasterzy (mięsa i warzywa przygotowywane w jednym garnku) z elementami wytwornej kuchni austriackiej (głównie w przypadku ciast i deserów). Kuchnia Węgrów jest syta i stosunkowo tłusta. Oczywiście niekwestionowanym bohaterem kuchni węgierskiej jest papryka w różnorodnych odmianach:

Znajdziesz ją w prawie każdym wytrawnym daniu. Nic dziwnego – dojrzewające w słońcu warzywo jest pełne smaku i aromatu. Węgrzy wykorzystują ją na wiele sposobów – nie tylko surową, ale również suszoną, marynowaną czy wędzoną – czytamy na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/kuchnia-wegierska-charakterystyka,733.

Wcześniej charakterystycznym elementem kuchni Madziarów w VIII wieku było suszone mięso jadane z czosnkiem i cebulą. Papryka trafiła na węgierskie stoły dzięki wpływom bułgarskim i tureckim w XVI wieku, podobnie jak ciasto filo, bakłażany, pomidory oraz kawa. Okres panowanie Imperium Austro-Węgierskiego to z kolei ukłon w stronę wykwintnych słodyczy: nadziewanych strudli śmietanami i owocami, a także warstwowych ciast z bardzo cienkimi plackami wypełnionymi słodkimi kremami. Po dziś dzień w okresie świąt Węgrzy chętnie sięgają po kruche ciasteczka z migdałami i maślane krążki z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Potrawy węgierskie zawierają nie tylko wspomniana paprykę, ale również spore ilości czosnku oraz cebuli, a także owoców, głownie arbuzy oraz melony. Ważne miejsce zajmują także przetwory z mleka: kefir oraz twaróg i żółte sery w różnych odmianach (zarówno krowie, jak i kozie).

Podobnie jak w kuchni Słowian, codzienny jadłospis Węgrów bazuje na chlebie. Kupuje się go w lokalnych piekarniach i je na śniadanie z dodatkiem różnego rodzaju past, mięs oraz sezonowych warzyw. Niektórzy Węgrzy wybierają słodkie wersje śniadań: strucle, słodkie bułeczki lub płatki zbożowe. Oczywiście na stole nie może zabraknąć kawy lub herbaty. Jak widać, węgierska kuchnia śniadaniowa nie jest tak różna od tej, jaką znajdziemy na polskich stołach. A jak wygląda kwestia obiadów? Przyjrzyjmy się trzem najbardziej znanym węgierskim potrawom.

Tradycyjne potrawy Węgier – musisz ich spróbować!

Tradycyjne dania węgierskie są najczęściej jednogarnkowe, solidnie doprawione, pieczone nad żarzącym się ogniem lub w piekarniku. Co łączy kuchnię polską i węgierską? W obu znajdziemy faszerowane papryki, gołąbki podawane z pomidorowym sosem czy też kaszankę. Jednak mieszkańcy Budapesztu i innych miast mogą pochwalić się czym, czego w kraju nad Wisłą nam brakuje: sycącym gulaszem z wołowiny, kruchym, smażonym plackiem oraz aromatycznymi plackami z dodatkiem warzywnego sosu. Poznajmy ich sekrety.

Węgierski gulasz z mięsa wołowego

Przepis na prosty gulasz z papryką zna prawie każda polska gospodyni, jednak nie każda wie, jak go doprawić, by przypominał oryginał. Wbrew pozorom gulasz węgierski nie jest tak często spożywany w kraju, to danie przygotowywane na specjalne okazje. To potrawa wywodząca się z tradycyjnej kuchni pasterskiej, którą przygotowywano w jednym garnku. Do jego podstawowych składników zalicza się dobrej jakości mięso wołowe duszone w mocno paprykowym, gęstym sosie oraz niewielkie pierożki. Przepis na tradycyjny, paprykowy gulasz z pomidorami i mięsem wołowym znajdziecie na stronie Akademii Smaku.

Warto w tym miejscu zrobić rozróżnienie między węgierskim gulaszem a leczo: te drugie danie przypomina bardziej francuskie ratatouille, nie ma w nim cukinii, której miejsce zajmuje najczęściej jajecznica. Z kolei gulasz węgierski został w 2017 roku wpisany na listę Hungaricum. Obowiązkowo powinny się w nim znaleźć różnego rodzaju mięsa (wołowina, dziczyzna, drób, mięso baranie), a także znaczne ilości warzyw (papryka, pomidory). Gulaszu się nie zagęszcza mąką ani żadną zasmażką!

Zobacz także: Przepis na węgierski gulasz

Langosz – przepis

Langosz, a tak naprawdę Lángos, to charakterystyczny placek wykonany z mąki pszennej, drożdży, ugotowanych ziemniaków oraz mleka z dodatkiem cukru, soli i pieprzu. Najpierw smaży się go na głębokim oleju, a następnie serwuje z dodatkiem czosnku, śmietany, odrobiną startego sera lub szynką. Istnieje bardzo wiele odmian dodatków do placka. Langosz podawany jest również w wersji na słodko: z dodatkiem owoców (najczęściej bananów i truskawek) lub kremu czekoladowego typu nutella. W wielu przydrożnych barach i knajpkach można spotkać autorskie wersje tego przysmaku: z grzybami, kiszoną kapustą, kiełbasą, wędlinami, a nawet z jajecznicą.

Langosz węgierski obecny jest również w kuchni Słowacji, Czech, a także w Polsce, w okolicach Cieszyna. Doceniany jest głównie dzięki szybkości jego przygotowania – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, uformować elastyczne ciasto i poczekać, aż urośnie. Następnie robimy niewielkie placuszki, które smażymy maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Należy podkreślić, że dobrze wysmażony placek, tj. w odpowiednio wysokiej temperaturze, nie jest tłusty. Powinien przypominać faworki: chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku.

Zobacz także: Przepis na langosza węgierskiego

Placek po węgiersku

Wydawać się może, że placek po węgiersku to nic innego smażone placki ziemniaczane podane z pomidorowo-paprykowym sosem z dodatkiem mięsa. Nie jest to zwykły sos, bowiem jego sekret tkwi w dobrze dobranej kompozycji ziół i przypraw: majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych, a także różnego rodzaju papryk, słodkiej, ostrej, wędzonej i paprykowych past. Całość przypomina nasz placek po zbójnicku, jest jednak o wiele bardziej wyrazisty w smaku.

Przepis na placek po węgiersku znajdziecie na stronie Akademii Smaku, gdzie krok po kroku przedstawiono w jasny i przystępny sposób, jak wykonać ten węgierski przysmak w domowym zaciszu. Gotowe danie podajemy na dużym talerzu, częściowo eksponując chrupiące placuszki, zaś pozostała część obficie polewając mięsno-warzywnym sosem.

Zobacz także: Przepis na placek po węgiersku

Inne potrawy kuchni węgierskiej

Spośród innych dan kuchni węgierskiej warto wspomnieć o:

– Házi húsleves – czyli domowa zupa na bazie wywaru mięsnego, warzyw oraz kawałków wołowiny;

– Hortobágyi palacsinta – wytrawny naleśnik wypełniony nadzieniem z cielęciny i papryki;

– Csirkepaprikás – danie z makaronu, kurczaka oraz dużych ilości paprykowego sosu;

– Gundel Palacsinta – to słodkie naleśniki wypełnione musem z orzechami oraz polane deserową czekoladą. Można spotkać jeszcze bogatsze wersje z rodzynkami, skórką pomarańczową, rumem oraz migdałami.

– Halászlé – czyli gorąca, ostra zupa rybna (na bazie ryb słodkowodnych) z dużą ilością papryki.

Tradycyjna kuchnia węgierska to również niezliczone odmiany zup Magyar. Podaje się je zarówno na ciepło, jak i zimno, z dodatkiem jagnięciny, ryb, soczewicy, czosnku, zielonej fasolki, grzybów czy ciecierzycy. Do tych serwowanych na zimno zaliczają się owocowe chłodniki z wiśni, agrestu czy brzoskwiń. Z deserów nie wolno zapomnieć o torcie Dobosza: biszkopcie przekładanym kremem czekoladowym z dodatkiem rumu oraz oblanym z wierzchu kruchym karmelem. To światowej klasy przysmak, który w 1885 roku został podany królowi Franciszkowi Józefowi oraz królowej Elżbiecie.

Na szczęście dostępność w sklepach oryginalnych węgierskich produktów, a także sprawdzonych przepisów z Akademii Smaku pozwala odtworzyć wiele smacznych węgierskich dań w domowym zaciszu. Wypróbuj kilka z nich!

Zobacz Również

Komentarze