Turyści przyjeżdżający do Turcji mogą skosztować typowych lokalnych deserów. Kraj ten słynie między innymi z przepysznej chałwy, produkowanej z sezamu, z różnymi dodatkami. Nie jest to jedyny rodzaj słodkości, jakiego można tam skosztować. Zobacz, jakie desery cieszą się największą popularnością w Turcji?
- Lokum, Turkish delight
Właściwie wszędzie – w cukierniach, kawiarniach, restauracjach, w hotelach, jak i na bazarach można kupić Turkish delight. To prawdziwy, narodowy przysmak Turków, choć jego korzenie nie są dokładne znane. Po raz pierwszy w Turcji lokum, jak jest on nazywany, wyprodukowano pod koniec XVIII wieku.
Deser ten ma postać kostek z gęstego żelu. Lokum wyrabiane jest ze skrobi pszennej, mąki ziemniaczanej i cukru. W wielu przypadkach do Turkish delight dodawane są dodatki w postaci posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, pistacji czy daktyli związanych żelem. Często są aromatyzowane, np. wodą różaną czy cytryną i pomarańczą.
- Baklawa
Deser baklawa właściwie jednoznacznie jest kojarzony z kuchnią krajów bałkańskich, ale ma swoją odmianę turecką. Klasyczna baklawa jest gotowana w dużych garnkach, z wykorzystaniem wielu warstw ciasta filo, które oddzielane są masłem i olejem roślinnym. Na wierzchu posypywane są one posiekanymi orzechami pistacji lub włoskimi. Cały deser jest zapiekany, a następnie krojony na małe prostokąty, kwadraty lub romby. Najczęściej baklawa jest polewana syropem zawierającym miód, który możesz kupić w sklepie Harika z typowymi składnikami kuchni tureckiej – https://harika.pl/.
- Acıbadem kurabiyesi
Tradycyjny przepis na tureckie herbatniki nazywane Acıbadem kurabiyesi zakłada wykorzystanie gorzkich migdałów, cukru i białek jaj. Często jednak zamiast trudno dostępnych migdałów stosuje się ekstrakt z nich. Zwykle herbatniki Acıbadem kurabiyesi są serwowane z lodami i tradycyjną turecką kawą.
- Lokma
Ciastka przygotowane z mąki, cukru, drożdży i soli to lokma. Smażona jest ona w głębokim tłuszczu, a następie nasącza się ją słodkim syropem lub miodem. To deser mający wielowiekową historię, ponieważ ciastka typu lokma były przygotowywane już w czasach Imperium Osmańskiego.
- Dilber dudağı
Z jajek, melak, jogurty, masła, oleju słonecznikowego, mąki, cukru i wody z dodatkiem proszku do pieczenia i cytryny powstaje deser Dilber dudağı. To ciastka o charakterystycznym kształcie kobiecych ust – to zresztą oznacza ich nazwa w dosłownym tłumaczeniu.
- Kanafeh
Nie tylko w Turcji, ale i w Egipcie, można spotkać się z deserem Kanafeh. Jest to bowiem klasyczny deser zaczerpnięty z kuchni Bliskiego Wschodu. Powstaje z cienkiego ciasta zrobionego z mąki semolina z pszenicy, namoczonego w słodkim syropie cukrowym. Przekłada się go serem lub innymi dodatkami – np. śmietaną i orzechami.
- Keşkül
Polski budyń ma swój turecki odpowiednik, którym jest Keşkül. To budyń mleczny przygotowywany na bazie migdałów, serwowany w miskach. Ma kremowy kolor i może być przyozdobiony wiórkami kokosowymi lub siekanymi pistacjami.
- Zerde
Słodkim puddingiem w Turcji raczy się gości na różnego rodzaju uroczystościach, np. na weselach. Może być to deser Zerde, który powstaje z ryżu z szafranem. Gotuje się go nie na mleku, ale na wodzie.