Nie każdy lubi cukinię. Niektórzy mówią, że jest gorzka. Inni, że trudno ją przygotować tak, by była smaczna. Jeszcze inni, że nadaje się tylko do zapraw. Nic bardziej mylnego! W tym artykule się o tym przekonacie.
Cukinia czy kabaczek?
Wiecie, że to jedno i to samo warzywo? Cukinia występuje w różnych odmianach, może być na przykład pasiasta lub żółta, ale najbardziej znana i najczęściej używana jest zielona. Cukinia zalicza się do warzyw dyniowatych, jest lekkostrawna i świetnie pasuje do diety śródziemnomorskiej. Dlatego śmiało włączcie ją do swojego jadłospisu.
Cukinia smażona – jak ją przygotować?
Tę potrawę niektórzy z Was mogą pamiętać z dzieciństwa. Łatwo i szybko ją przygotujecie. No i będzie pyszna. Przemawiają do Was te zalety? Takie schabowe w wersji wege są świetną przekąską na lato. Można je jeść bez dodatków lub z sosami i dipami.
Składniki:
- 1 cukinia – około 440 g
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- olej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Cukinię umyjcie i osuszcie. Odkrójcie oba końce. Pokrójcie warzywo na plastry o grubości około 1 cm. Starajcie się, żeby nie były grubsze, bo nie przesmażą się dokładnie.
- Plasterki natrzyjcie solą i odłóżcie na około 20 minut. Po tym czasie odsączcie nadmiar wody. Każdy talarek oprószcie pieprzem i słodką papryką.
- Przygotujcie 3 miseczki. Do jednej nasypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a w trzeciej rozbełtajcie jajka.
- Każdy talarek obtoczcie najpierw w bułce, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Smażcie na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Smacznego!
Cukinia na ciepło – jak jeść?
W jakiej potrawie na ciepło cukinia gra pierwsze skrzypce? Oczywiście w leczo! Większość smakoszy zna i lubi ten przysmak. Z cukinii możecie zrobić również placki. Wystarczy ja zetrzeć na tarce, dodać kilka składników i usmażyć. To warzywo świetnie nadaje się również na pasztet i zupę krem. Dodajcie je do zapiekanki albo zróbcie ją w wersji faszerowanej.
Cukinia na zimno – jak jeść?
Wolicie cukinię bez obróbki cieplnej? Nic prostszego. Cukinia świetnie nadaje się do przystawek na zimno. Zróbcie z niej makaron, łódeczki, koreczki. To warzywo jest bardzo plastyczne. Pokrojone w cienkie plasterki i zwinięte będzie wyglądało jak ślimak lub kwiat. Z dużą łatwością przygotujecie z niej kanapeczki. Dodajcie ją do burgerów, sałatek i wrapów.
Przepis na sałatkę z cukinii
Kto jada sałatki, ten piękny i gładki. Mamy lato, skosztujcie zatem czegoś lekkiego i pysznego. Sałatkę z cukinii przygotujecie naprawdę szybko. Nie musicie nic smażyć ani gotować.
Składniki:
- 1 cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- liście sałaty
- oliwa z oliwek
- ser feta
- cytryna
- czosnek
Przygotowanie:
- Cukinię umyjcie i odkrójcie oba końce. Pokrójcie warzywo w bardzo cienkie plasterki. Skropcie ją sokiem z cytryny i oliwą.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajcie do cukinii.
- Wymieszajcie to wszystko i odstawcie na chwilę.
- W tym czasie opłuczcie liście sałaty. Ułóżcie je w misce lub na dużym talerzu.
- Pomidorki umyjcie i pokrójcie w ćwiartki. Wymieszajcie je z cukinią.
- Tak przygotowane warzywa wyłóżcie na sałatę.
- Na końcu posypcie sałatkę pokrojoną w małe kosteczki fetą.
Gotowe! Smacznego.
Podsumowanie
Jak widzicie, cukinia to wszechstronne warzywo. W kuchni nie ma z nią nudy. Wręcz przeciwnie. Możecie ją spożywać na ciepło i na zimno. Przygotować szybko, jak i wykorzystać do potraw wymagających trochę dłuższej pracy. Jedzcie cukinię i cieszcie się jej smakiem. A jeśli szukacie innych inspiracji, to sprawdźcie przepisy na cukinię na Przepisy.pl – znajdziecie ich tam mnóstwo.