Wyjazd za granicę to dobra okazja, by zakosztować całkiem innej kuchni. Nowe smaki nie muszą się ograniczać tylko do jedzenia, bo podczas swojej wycieczki warto też popróbować lokalnych trunków – nawet jeśli są to znane wcześniej alkohole, to bardzo często w swojej oryginalnej wersji smakują zupełnie inaczej.
Campari
Włochy znane są ze swoich win, ale nie są to jedyne alkohole produkowane w tym kraju. Odwiedzając Włochy, zwłaszcza Mediolan oraz jego okolice, koniecznie trzeba spróbować słynnego Campari o charakterystycznym, pomarańczowym smaku. Campari to bitter, czyli rodzaj alkoholu na bazie spirytusu z dodatkiem owoców, przypraw korzennych i ziół. Można go pić po prostu z lodem albo w formie drinków, z dodatkiem wody sodowej i soku pomarańczowego.
Calvados
Calvados to specjał Normandii. Jest szlachetnym winiakiem produkowanym z jabłek oraz gruszek – powstaje poprzez destylację cydru. Po destylacji alkohol trafia do beczek, gdzie leżakuje przez co najmniej 2-3 lata – starsze trunki są oczywiście bardziej cenione i wyróżniają się głębszym, złożonym smakiem. Calvados ma około 40-50 procent alkoholu i podaje się go zarówno przed, jak i po posiłku, zawsze w temperaturze pokojowej. Oryginalny calvados jest wyłącznie produkcji francuskiej, jeśli jednak ktoś zakosztował w tym trunku, może spróbować zrobić go samodzielnie, korzystając z aparatury dostępnej na https://dobrydestylator.pl/. Przykładem sprzętu dedykowanego do produkcji takich właśnie trunków jak calvados jest: https://dobrydestylator.pl/potstill-fi-54.
Absynt
Absynt początkowo wytwarzano głównie we Francji i Szwajcarii, ale dość szybko zdobył on popularność w całej Europie, zwłaszcza w Czechach. Właśnie będąc w tym kraju warto skusić się na szklaneczkę absyntu – w odróżnieniu od reszty kontynentu, Czesi nigdy nie zakazali produkcji tego alkoholu. Absynt budził kontrowersje ze względu na zawartość tujonu, dziś jednak wiadomo, że trunek ten nie powoduje halucynacji ani nie jest trujący. Spożywanie absyntu to szczególny ceremoniał – to silny alkohol, o bardzo specyficznym smaku, dlatego zwykle dodaje się do niego zimną wodę oraz cukier.
Sangria
Sangria to tradycyjny hiszpański poncz. Przygotowuje się go z wina oraz owoców, do czego dodawana jest jeszcze woda gazowana oraz trochę mocniejszego alkoholu. Sangria wywodzi się z Walencji, ale pija się ją obecnie w całej Hiszpanii, a przepisy mogą się różnić w zależności od regionu. To bardzo orzeźwiający napój, idealny w trakcie upałów, do tego lekki, ponieważ zawartość alkoholu nie przekracza 10 procent.
Ouzo
Najpopularniejszym trunkiem w Grecji jest ouzo, wódka o smaku anyżowym i zawartości alkoholu na poziomie 48 procent. Grecką anyżówkę serwuje się najczęściej jako aperitif, z dodatkiem wody, w wielu greckich lokalach można też zakosztować drinków na bazie tej wódki, na przykład z dodatkiem soku pomarańczowego i mięty.