Przygotowujesz się do podróży? W takim razie nie zapomnij o przygotowaniu prowiantu. Oto propozycje 3 szybkich dań, które sprawdzą się w trakcie każdej wyprawy.
Kanapka z gruszką i tuńczykiem
Kanapka to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Świetnie sprawdza się ona zarówno w roli śniadania, kolacji, jak i prowiantu na podróż. Niewątpliwą zaletą opisywanego dania jest możliwość skomponowania go z niemalże dowolnych składników. Dzięki temu klasyczna kanapka może nabrać niespotykanego, oryginalnego charakteru. Jeśli lubisz eksperymentować i jesteś otwarty na nowe smaki, to zachęcamy do wypróbowania prostego przepisu na jesienną kanapkę z dodatkiem słodkiej gruszki. Wszystkie składniki niezbędne do jej wykonania znajdziesz np. w Netto gazetka ze wspomnianego marketu pomoże wybrać artykuły dostępne w promocyjnej cenie.
Składniki:
- 1 bagietka
- 1 gruszka
- 50 g sera gorgonzola
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Kilka orzechów włoskich
- Plaster cytryny
Wykonanie:
Bagietkę przekrój, skrop oliwą. Gorgonzolę porwij na mniejsze kawałki. Gruszkę obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj przez 20 minut w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru. Po tym czasie wyjmij gruszkę i pokrój na plastry. Połóż na bagietce plastry gruszki, ser i kawałki orzechów. Całość skrop sokiem z cytryny i przykryj drugą częścią bagietki.
Sałatka nicejska
Jesteś na diecie? W takim razie idealnym wyborem może okazać się lekka, zdrowa, a jednocześnie sycąca sałatka nicejska. Mała uwaga; w przepisie występują fileciki anchois, które jest dostępne w ograniczonej liczbie sklepów. Znajdziesz je np. w markecie Kaufland gazetka promocyjna zawiera naturalnie również inne produkty niezbędne do przygotowania sałatki nicejskiej, podobnie zresztą jak gazetka Biedronki. Obie ulotki dostępne są na stronach serwisu gazetkonosz.pl.
Składniki:
- Połówka sałaty rzymskiej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 g świeżego tuńczyka
- 3 fileciki anchois
- 100 g zielonej fasolki
- Mała cebula np. czerwona
- 10 czarnych oliwek
- 10 kaparów
- Sól morska, pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka umyj, osusz, oprósz przyprawami i smaż na patelni po 2 minuty z każdej strony. Fasolkę gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Sałatę porwij na kawałki, cebulę pokrój na plasterki, jajka na ćwiartki. Do zamykanego pojemnika włóż kawałki sałaty, cebuli, fasolkę, ćwiartki jajka, anchois, oliwki i kapary. Całość oprósz solą i pieprzem. Na wierz połóż kawałek smażonego tuńczyka.
Tortilla z szynką
Masz już dość pieczywa? W takim razie zastąp klasyczny chleb pyszną, kukurydzianą tortillą czyli absolutną klasyką kuchni hiszpańskiej. Tortilla to naturalnie płaski, okrągły placek, który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej historia sięga XIX wieku. Zgodnie ze słowami legendy autorem tortilli jest baskijski generał Tomas Zumalacárregui, który wymyślił opisywane placki podczas oblężenia Bilbao. Z racji na fakt, iż danie było zarówno sycące, jak i proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzało się w roli posiłku dla walczących oddziałów.
Składniki:
- 2 tortille
- 100 g serka kanapkowego o smaku śmietankowym
- 8 plasterków szynki
- 1 czerwona cebula
- 4 liście sałaty
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 pomidory
- Sól, pieprz, suszone oregano
Wykonanie:
Tortillę posmaruj serkiem, a następnie połóż na niej plastry sałaty, szynki i pokrojoną w plasterki cebulę. Całość posmaruj cienką warstwą majonezu. Majonez przykryj plastrami pomidora i posyp startym parmezanem. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Zwiń tortillę w ciasny rulonik i zepnij wykałaczką.