El Prat de Llobregat to niezbyt duże miasteczko położone w Hiszpanii w odległości około 10 km od Barcelony i jest siedzibą największego w regionie portu lotniczego, który rokrocznie obsługuje miliony pasażerów z całego świata. Często pomijane, ze względu na przytłaczającą je Barcelonę, zasługuje na miano sypialni regionu, ale także z pewnością może stanowić idealny wstęp do zwiedzania stolicy Katalonii. Klimat, kultura i architektury niczym bowiem nie ustępują pobliskiemu turystycznemu gigantowi.
Atrakcje w El Prat de Llobregat
Zwiedzanie miasteczka można rozpocząć od neogotyckiego Ratusza, pochodzącego z 1905 roku. Następnie warto przejść na pobliski Plac Miejski, gdzie króluje budynek Teatru Współczesnego, który stanowi najważniejszy gmach teatralny w mieście. W El Prat znajdziemy całą masę inspirujących budynków i obiektów budowlanych. Perełką w centrum miasta jest pochodząca z XIX wieku Apteka miejska. Budynek ten stanowi symbol drobnej przedsiębiorczości i handlu, które to od lat stanowią wizytówkę miasta. W centralnej części El Prat de Llobregat godna uwagi jest również miejska studnia, która niegdyś mieściła się na rynku miasta. Obecnie zachowały się jedynie jej podstawowe elementy, m.in. publiczna umywalnia, z wymalowaną piękną panoramą rynku z XIX wieku. Współcześnie dookoła dawnej studni wybudowano nowoczesną fontannę miejską.
Z zabytków architektury sakralnej najciekawszy jest tutaj kościół pw. Świętego Piotra i Pawła zachowany w stylu neogotyckim.
Kuchnia katalońska w El Prat de Llobregat
Miasto z całą pewnością może zapoznać nas ze smakami tradycyjnych katalońskich potraw, a próbować można ich tutaj w spokoju, bez pośpiechu i od rdzennych mieszkańców tych terenów. W odróżnieniu od Barcelony, gdzie osiedlają się młodzi ludzie, El Prat to miasto ludzi starszych, kultywujących tradycje i tych, którzy smaki Katalonii znają najlepiej.
Numerem jeden powinna być Escudella – katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw, uważana za katalońskie danie narodowe. Koniecznie trzeba także spróbować hiszpańskich wędlin: fuet, botifarray czy llonganisy. Pysznie przyrządzane są tutaj także owoce morza, ryby oraz potrawy z pomidorami i gamą świeżych ziół. Smaczna jest także escalivada – katalońska sałatka, przygotowywana z warzyw upieczonych w popiele lub ugrillowanych. Na mniejszy apetyt zaś esqueixada – tradycyjna katalońska sałatka z suszonego dorsza z dodatkiem dowolnie wybranych warzyw. Na deser trzeba poprosić o Cacaolat – odżywczy, kawowy napój chłodzący, tradycyjnie pijany w Katalonii.