Wiza do Maroka

7 maja 2018
[Głosów:65    Średnia:4.3/5]

Maroko (często nazywane „Krajem Zachodzącego Słońca”, „Bramą do Afryki”, „Zimnym Krajem Gorącego Słońca” oraz „Perłą Maghrebu”) jest krajem położonym w północno – zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim, a także Morzem Śródziemnym. Stolicą Królestwa Marokańskiego jest Rabat.

Maroko – wiza

Od 1. stycznia 2005 roku turyści z Polski nie muszą posiadać wiz do Maroka. Warto podkreślić, że wiz (czyli pisemnych zezwoleń na przekroczenie granicy) nie muszą posiadać głównie ci, którzy zamierzają pozostać na terytorium państwa mniej niż 90 dni.

Warunki, jakie muszą spełniać turyści, którzy zamierzają przekroczyć granicę

W pierwszej kolejności turyści muszą pamiętać o sprawdzeniu ważności paszportu – warto wiedzieć, że dokument uprawniający do przekraczania granic państwowych musi być ważny co najmniej sześć miesięcy od daty planowanego przyjazdu. Uwaga! Posiadany przez nas paszport powinien być w dobrym (wręcz doskonałym) stanie. Co to oznacza? Oznacza to tyle, że celnicy mają prawo odrzucić każdy zniszczony, podarty lub nieczytelny dokument. W drugiej kolejności należy zadeklarować (pisemnie) przywóz dewiz w formie banknotów lub zbywalnych papierów na okaziciela. Pamiętajmy! Trzeba to zrobić zwłaszcza wtedy, gdy wartość banknotów/papierów przekracza 100 tysięcy MAD (czyli około 9. tysięcy euro lub więcej). Ostatnią istotną kwestią jest wypełnienie formularza zwanego FICHE D`EMBARQUEMENT („karta policyjna”), który można znaleźć na lotnisku. W formularzu należy wpisać swoje imię i nazwisko, miejsce zakwaterowania, długość pobytu, numer paszportu, a także wykonywany zawód.    

 

 

Zobacz Również

Komentarze