Wiza do Gruzji

3 sierpnia 2018
[Głosów:4    Średnia:4.8/5]

Gruzja (nazywana także „Kolebką Winiarstwa”, „Perłą Bałkanów” oraz „Ojczyzną Wina”) jest krajem zlokalizowanym na pograniczu Europy oraz Azji, w Kaukazie Południowym. Stolicą Gruzji jest Tbilisi, będące także największym miastem „Perły Bałkanów”.

Gruzję każdego roku odwiedzają dziesiątki tysięcy turystów z różnych zakątków świata. Nic jednak w tym dziwnego, ponieważ „Ojczyzna Wina”, obok wina, zachęca także pięknymi krajobrazami, specyficzną architekturą, wspaniałą przyrodą oraz gościnnością mieszkańców. Przed wyjazdem do magicznej „Perły Bałkanów”, warto jednak sprawdzić, jakie dokumenty są wymagane przy przekraczaniu granicy.

W jaki sposób można dostać się na terytorium Gruzji?

Turyści z wielu krajów, w tym także turyści z Polski, mogą odwiedzić „Ojczyznę Wina” bez konieczności posiadania wizy (czyli pisemnego zezwolenia na przekroczenie granicy). Ciekawostką może być fakt, że Gruzja zniosła obowiązek wizowy dla obywateli Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Izraela, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Kataru, Japonii, Szwajcarii, Norwegii, Lichtensteinu, Republiki Islandii, Andory, San-Marino, Omanu oraz Bahrajnu. Należy jednak wiedzieć, że zgodnie z prawem można przebywać na terytorium Gruzji do 360. dni. Wydłużenie pobytu wiąże się natomiast z koniecznością odwiedzenia Ambasady Gruzji w Warszawie lub Departamentu Konsularnego Ministerstwa Spraw Zagranicznych Gruzji.

Jakie dokumenty są potrzebne do przekroczenia granicy?

Turyści z Polski mogą wjechać do Gruzji na podstawie paszportu (ten musi być ważny co najmniej przez sześć miesięcy) lub aktualnego dowodu osobistego. Na zauważenie zasługuje fakt, że od 2011 roku obywatele polscy mogą przekraczać granicę gruzińską za okazaniem dowodu osobistego.

Pamiętajmy! Gruzja stanowi bezpieczny kierunek na wakacje, dlatego warto wybrać się tam z całą rodziną.

Zobacz Również

Komentarze