Wiza do Brazylii

14 października 2018
[Głosów:3    Średnia:4/5]

Federacyjna Republika Brazylii – kraj określany mianem „Wyspy Prawdziwego Krzyża” („Ilha da Vera Cruz”), stanowi interesujący kierunek turystyczny oraz rekreacyjny – warto przyjechać tu z całą rodziną. Pamiętajmy jednak, że przed długo planowanym urlopem należy sprawdzić, jak na miejscu wyglądają procedury wizowe.

Polacy w Brazylii – przepisy wizowe

Każdy, kto zamierza polecieć w ten odległy zakątek globu, powinien wiedzieć, że obywatele Polski są zwolnieni z konieczności posiadania wiz. Na terenie Brazylii można przebywać do 90. dni. Wniosek o przedłużenie prawa pobytu (ponad 90 dni), należy złożyć w Policji Federalnej (Polícia Federal) – najpóźniej na 10 dni przed upływem terminu.

Dokumenty potrzebne do przekroczenia granicy

Polacy chcący spędzić urlop na rozgrzanej słońcem Copacabanie, muszą posiadać ważny dokument potwierdzający tożsamość (paszport). Istotne jest jednak, aby dokument był ważny co najmniej 180 dni od daty przekroczenia granicy. Przed wjazdem do Brazylii należy także wypełnić tzw. kartę wjazdu/wyjazdu (Cartão de entrada/saída), dostępną w dwóch językach – angielskim oraz portugalskim. Kartę otrzymuje każdy pasażer samolotu – druczki są rozdawane przez obsługę pokładową (stewardessy).

Uwaga! Na otrzymanym blankiecie należy zadeklarować cel podróży, a także podać pozostałe (podstawowe) informacje.

Co daje nam posiadanie karty wjazdu?

Cartão de entrada/saída daje możliwość swobodnego przedostania się do Brazylii – wypełniony druczek należy podać przy kontroli granicznej razem z paszportem. Warto wiedzieć, że w trakcie kontroli granicznej możemy zostać także poproszeni o okazanie biletu powrotnego oraz odpowiednich środków płatniczych na czas pobytu (gotówka, karty kredytowe lub czeki podróżne).

Kwestie bezpieczeństwa

Kartę wjazdu/wyjazdu warto schować w bezpiecznym miejscu – najlepiej w innym niż paszport.

Zobacz Również

Komentarze