Tunezja – paszport czy dowód osobisty?

23 grudnia 2018
[Głosów:2    Średnia:3.5/5]

Na wstępie należy zaznaczyć, że turyści z Polski są zwolnieni z obowiązku wizowego przy pobytach do 90. dni (od 8. sierpnia 2009 roku). Dokumentem podróży uprawniającym do przekroczenia granicy, a także pobytu na terytorium Republiki Tunezyjskiej jest ważny paszport – dokument paszportowy powinien być ważny jeszcze co najmniej trzy miesiące od daty planowego opuszczenia kraju. Istotne jest również, aby dokument stwierdzający tożsamość nie nosił śladów zniszczenia.

Uwaga! Za przekroczenie pobytu powyżej 90. dni jest naliczana kara – około 20,00 dinarów za tydzień pobytu.

Tunezja – obowiązek meldunkowy

W przypadku pobytu w hotelu lub ośrodku wypoczynkowym, meldunek jest dokonywany automatycznie. W innych okolicznościach (np. spotkanie rodzinne) obowiązek meldunkowy spoczywa na osobie zapraszającej.

Zobacz Również

Komentarze