Jedzenie w ekstremalnych warunkach

8 lipca 2018
[Głosów:1    Średnia:5/5]

Kilkudniowa wyprawa na górski camping to wyzwanie dla każdego turysty. Trzeba dobrze ją zaplanować, aby niczego nie zabrakło, gdy będziemy daleko od domu i reszty świata. W górach nie ma sklepów i restauracji, dlatego wszystko to, co ze sobą weźmiemy, będzie decydowało o tym, jak nam ta wyprawa minie. Dla wielu osób wyzwaniem jest gotowanie w ekstremalnych warunkach. Jak poradzić sobie bez prądu, naczyń, sklepu z codzienną dostawą żywności? Osoby, które wybierają się na camping czy w góry, muszą być na to przygotowane. Na szczęście są sposoby, aby sobie radzić i to całkiem nieźle.

Pyszne dania na łonie natury

Turyści, którzy przez kilka dni wędrują po górskich szlakach, są przygotowani na to, że nie czeka ich dwudaniowy obiad z deserem. W takich warunkach wystarczy ciepły i pożywny posiłek. O ile rodzaj jedzenia, który ze sobą zabierzemy, zależy już od indywidualnych gustów, to sposób, w jaki je przyrządzimy, jest taki sam. Chodzi oczywiście o kuchenki turystyczne. Dzięki nim w każdych warunkach jesteśmy w stanie ugotować sobie jedzenie. Kuchenki są małe, lekkie i idealnie sprawdzą się na każdym rodzaju campingu. Dzięki nim możemy szybko rozłożyć prowiant i naczynia, aby ugotować sobie posiłek. Nie musimy liczyć na innych, lecz sami ze wszystkim jesteśmy w stanie sobie poradzić. To również powinno zachęcać turystów do takiego rodzaju wypraw – umiejętność radzenia sobie w trudnych warunkach jest bardzo cenna.

Jaki rodzaj kuchenki turystycznej wybrać?

Przy wyborze kuchenki turystycznej powinniśmy kierować się najpierw tym, dla ilu osób będzie na niej gotowany posiłek. Jeśli dla jednej-dwóch to wystarczy mała kuchenka, jeśli dla grupy, to przydałaby się większa lub trzeba rozważyć zakup dwóch urządzeń. Obecnie na rynku najlepsze kuchenki są od producentów Pinguin, Primus oraz Fam. Wiele modeli pozwala wybrać najlepiej pasującą do rodzaju naszej wyprawy. Duża popularnością cieszą się kuchenki gazowe typu pająk. Dzięki swojej konstrukcji są stabilne, co chroni nasz posiłek przed wylaniem na ziemię. Takie kuchenki są także niskie, dzięki czemu nie przewrócą ich mocne podmuchy wiatru lub ciężkie naczynie. Po złożeniu kuchenka-pająk jest bardzo lekka oraz zajmuje mało miejsca w plecaku. Oprócz tego, jest wytrzymała, co zapewnia nam korzystanie z niej podczas wielu wypraw. Kolejną propozycją są kuchenki turystyczne połączone z garnkiem. Dzięki temu nasze naczynie zawsze będzie stabilne, można je nawet zawiesić. To bardzo wygodne, gdy na naszym campingu, np. biegają dzieci, wtedy nie musimy się martwić, że gotowany posiłek wyląduje na ziemi. Dodatkową ochroną do kuchenek są osłony przeciwwiatrowe. Dzięki nim ogień zawsze będzie płonął pod naczyniem, a paliwo będzie się wolniej zużywało.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

W górach trzeba myśleć przede wszystkim o swoim bezpieczeństwie. Gdy zabieramy ze sobą kuchenkę turystyczną, możemy być pewni, że jest bezpieczna w naszym plecaku, tak samo jak my, mając ją na plecach. Dodatkowo, większość modeli jest objęta trzyletnią gwarancją. Kuchenki są wykonane z trwałych materiałów, tak samo jak naczynia, które można do nich dobrać. To pozwala nam na spędzeniu wielu dni na campingu lub górskim szlaku. Już nie musimy się martwić o jedzenie. Po ciepłym posiłku ugotowanym na kuchence turystycznej będziemy mieć więcej sił i zapału, aby pokonywać resztę trasy. Trzeba jednak pamiętać, aby kupować kuchenki turystyczne tylko sprawdzonych producentów i najlepiej w profesjonalnych sklepach. Wtedy na pewno i nam, i naszej kuchence nic nie grozi.

Jeśli chcesz sprawdzić, jakie naczynia możesz dobrać do kuchenki turystycznej, poznaj ofertę sklepu internetowego e-horyzont.pl

Zobacz Również

Komentarze