Indonezja – paszport czy dowód osobisty?

3 czerwca 2019
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Turysta z Polski, który zamierza podróżować do Republiki Indonezji, jest zobowiązany do posiadania dokumentu paszportowego ważnego jeszcze co najmniej przez sześć miesięcy, a także biletu powrotnego do kraju.

A jak wygląda kwestia związana z wizą? Przy pobytach do 30. dni wiza wjazdowa nie jest wymagana – dekret ten został wprowadzony w życie 10. czerwca 2015 roku. Ciekawostkę stanowi również fakt, że 10 . czerwca 2015 roku Indonezja zniosła obowiązek wizowy dla obywateli aż 45 krajów.

Uwaga! Ruch bezwizowy obowiązuje także posiadaczy paszportów dyplomatycznych oraz służbowych.

Republika Indonezji – cel podróży

W chwili obecnej do Indonezji można wjechać nie tylko w celu turystycznym (urlopowym), ale także w celu rodzinnym lub społecznym, w celu prowadzenia działalności kulturalnej, w celu uczestniczenia w seminariach lub targach międzynarodowych, a także w ramach tranzytu do kraju trzeciego. Możliwości jest naprawdę wiele!

Pozostałe informacje dla podróżnych

– Osoby, które zamierzają spędzić dłuższy urlop na archipelagu, powinny dokonać zakupu wizy On Arrival – VOA. On Arrival – VOA daje możliwość przedłużenia pobytu o kolejne trzydzieści dni.

– Wizę On Arrival – VOA można otrzymać na lotniskach, m.in. na Sultan Syarif Kasim II International Airport, Sultan Aji Muhammad Sulaiman International Airport, Sultan Iskandar Muda International Airport oraz Kuala Namu International Airport, a także w następujących portach morskich: Bintang Pura (Tanjung Pinang), Balikpapan (Semayang Port), Belawan (Belawan Port), Batam (Batam Centre) oraz Jayapura (Jayapura Port).

– Wiza kosztuje około 35,00 dolarów amerykańskich (USD).

Zobacz Również

Komentarze