3 szybkie dania na podróż – zobacz nasze propozycje

29 października 2019
[Głosów: 0   Average: 0/5]

Przygotowujesz się do podróży? W takim razie nie zapomnij o przygotowaniu prowiantu. Oto propozycje 3 szybkich dań, które sprawdzą się w trakcie każdej wyprawy.

Kanapka z gruszką i tuńczykiem

Kanapka to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Świetnie sprawdza się ona zarówno w roli śniadania, kolacji, jak i prowiantu na podróż. Niewątpliwą zaletą opisywanego dania jest możliwość skomponowania go z niemalże dowolnych składników. Dzięki temu klasyczna kanapka może nabrać niespotykanego, oryginalnego charakteru. Jeśli lubisz eksperymentować i jesteś otwarty na nowe smaki, to zachęcamy do wypróbowania prostego przepisu na jesienną kanapkę z dodatkiem słodkiej gruszki. Wszystkie składniki niezbędne do jej wykonania znajdziesz np. w Netto gazetka ze wspomnianego marketu pomoże wybrać artykuły dostępne w promocyjnej cenie.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 1 gruszka
  • 50 g sera gorgonzola
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Kilka orzechów włoskich
  • Plaster cytryny

Wykonanie:

Bagietkę przekrój, skrop oliwą. Gorgonzolę porwij na mniejsze kawałki. Gruszkę obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj przez 20 minut w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru. Po tym czasie wyjmij gruszkę i pokrój na plastry. Połóż na bagietce plastry gruszki, ser i kawałki orzechów. Całość skrop sokiem z cytryny i przykryj drugą częścią bagietki.

Sałatka nicejska

Jesteś na diecie? W takim razie idealnym wyborem może okazać się lekka, zdrowa, a jednocześnie sycąca sałatka nicejska. Mała uwaga; w przepisie występują fileciki anchois, które jest dostępne w ograniczonej liczbie sklepów. Znajdziesz je np. w markecie Kaufland gazetka promocyjna zawiera naturalnie również inne produkty niezbędne do przygotowania sałatki nicejskiej, podobnie zresztą jak gazetka Biedronki. Obie ulotki dostępne są na stronach serwisu gazetkonosz.pl.

Składniki:

  • Połówka sałaty rzymskiej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g świeżego tuńczyka
  • 3 fileciki anchois
  • 100 g zielonej fasolki
  • Mała cebula np. czerwona
  • 10 czarnych oliwek
  • 10 kaparów
  • Sól morska, pieprz

Wykonanie:

Tuńczyka umyj, osusz, oprósz przyprawami i smaż na patelni po 2 minuty z każdej strony. Fasolkę gotuj przez 3 minuty w osolonej wodzie. Sałatę porwij na kawałki, cebulę pokrój na plasterki, jajka na ćwiartki. Do zamykanego pojemnika włóż kawałki sałaty, cebuli, fasolkę, ćwiartki jajka, anchois, oliwki i kapary. Całość oprósz solą i pieprzem. Na wierz połóż kawałek smażonego tuńczyka.

Tortilla z szynką

Masz już dość pieczywa? W takim razie zastąp klasyczny chleb pyszną, kukurydzianą tortillą czyli absolutną klasyką kuchni hiszpańskiej. Tortilla to naturalnie płaski, okrągły placek, który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej historia sięga XIX wieku. Zgodnie ze słowami legendy autorem tortilli jest baskijski generał Tomas Zumalacárregui, który wymyślił opisywane placki podczas oblężenia Bilbao. Z racji na fakt, iż danie było zarówno sycące, jak i proste w przygotowaniu, świetnie sprawdzało się w roli posiłku dla walczących oddziałów.

Składniki:

  • 2 tortille
  • 100 g serka kanapkowego o smaku śmietankowym
  • 8 plasterków szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 pomidory
  • Sól, pieprz, suszone oregano

Wykonanie:

Tortillę posmaruj serkiem, a następnie połóż na niej plastry sałaty, szynki i pokrojoną w plasterki cebulę. Całość posmaruj cienką warstwą majonezu. Majonez przykryj plastrami pomidora i posyp startym parmezanem. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Zwiń tortillę w ciasny rulonik i zepnij wykałaczką.

Zobacz Również

Komentarze